neljapäev, 11. jaanuar 2018

Esimene koolipäev

Teel kooli
Tänane päev algas talvise jalutuskäiguga kooli. Varusime endale aega, sest iga härmas puu oli vaja üles pildistada. Kooli Pikisaaris on ööbimispaigast Nallikaris ca 2,4 km.

Ja täpselt nagu Kevades oli tunnid juba alanud kui meie kohale jõudsime. Koolipäev algab juba kell 8.00. Meil oli palutud kohale tulla kella üheksaks. Koolipäev kestab siin kuni 16.00, kuid juba saime loa olla tööpäeviti kella seitsmeni ning tulla kooli ka nädalavahetusel. 

Koolis tervitasid meid õpetaja Päivi Käsmä, meie tuutorid Antti, Päivi M. ja Jenna ning teised I kursuse õpilased, kellega koos hakkame koos õppima. I kursuse õpilasi on 20 ringis. 

Hommik algas tutvumisega. Esmalt tutvustasid end siinsed õpilased ja seejärel rääkisime meie endist ja sellest, kuidas oleme leidnud tee kangakudumise juurde. Vestlus käib meil soome-inglise segakeeles. 

Enda tutvustamise järel tutvusime kooliga. Külastasime mitmeid klassiruume, kus tekstiiliala tudengitel õppetöö käib. Muljet avaldas kangaklassi suurus ning neid on siin lausa kaks. Lisaks käisime pimikus. Päivi M. näitas meile, kuidas kanda oma pilt kangatrükivormile ja seda saab teha pimedas ruumis, kus on punane valgus. Nagu fotolabor. Vorm on enne pildi pealekandmist väga valgustundlik. Loodame siinoleku ajal ise ka trükkimisega kätt proovida. 


Kool asub mitmes kohas ja Pikisaaris on 5 eriala. Maja, kus kool asub, on vana ja auväärne ning väärib eraldi sissekannet. 

Peale tutvumist kaasõpilaste ja kooliga vaatasime üle kõik pooleliolevad tööd telgedel. Tavaliselt alustatakse I kursust puuvillase töö kudumisega, seejärel kootakse linast ja kui linane on taltsutatud (nii siin öeldakse) hakatakse villasega kuduma. Õpetaja Päivi näitas, kuidas kududa labases koes kaltsivaipa kolme piiritsaga, et serv tuleks ilus ja ühtlane. Jenna linaste toodete põhjal näidati meile, kuidas oma tooteid palistada. 


Teel koolist linna
Seejärel arutasime õpetaja Päiviga, mida me sooviksime siinoleku ajal teha. Kuna villasega oleme natuke kudunud, otsustas enamus meist ette võtta linasega kudumise ja valmistab ka üks vaip. 

Kui see otsus, mida soovime teha, oli sündinud, avanesid meie ees kooli varasalved seni tehtud proovitöödega, kõik ilusasti siduse tüüpide järgi karbikestesse jaotatud. Neid uurides sai kell liiga kiirelt neli. 

Saime ka esimese kodutöö. Nimelt tuleb meil homseks välja mõelda oma töö mõõdud, värvid ja sidus, mida tahame kasutada. Eesmärk on homme lõim valmis käärida ja pats telgedele kanda.