esmaspäev, 22. jaanuar 2018

Uued väljakutsed

Eile oli ses mõttes tähtis päev, et esimesed linased tööd said valmis. Päris valmis need veel siiski ei ole, edasi tuleb servad palistada ja töö aurutada.

Uus nädal algas kröbeda kylmaga ja loodame ikka virmalisi ka löpuks näha. Agaramatel on plaan öösel kell helisema panna ja valvet pidada, ega taevas tantsu ei lööda...

Tänasest on kudumisklassis uute asjadena töös kaks villast salli, yks erinevate toimsete sidustega kombineeritud suursall ja teine peenvillane naastuline sall. Suur soov oleks viimasega katsetada värvimist ja seejärel värvi eemaldamist vastavalt kavandile, aga eks näis, kas seda köike jöuame Oulus teha. Vöimalik, et tuleb kodutöö kaasa vötta.

Tänasest osaleb üks meist samuti värvimise ja trükkimise tundides ning õhtuks valmis trükkimise raam.

Ettevalmistused trükkimiseks:


Esmalt tuleb teha kavand. Selle võib joonistada, kokku klpeepida, arvutis kujundada jne. Oluline on, et kavandist saaks teha kvalitseetse must-valge soovitud suurusega koopia. Koopia prinditakse läbipaistvale koopiakilele ja seda kasutatakse pildi trükiraamile kandmiseks. Pilt vormile kantakse spetsiaalses pimikus. Vaja läheb kahte kilekoopiat, mis omavahel kokku teibitakse. Seda selleks, et pimikus valgus läbi kavandi ei valgustaks ja oleks ikka võimalikult tugev mustade joontega joonis.



Vormi ettevalmistus tähendab seda, et vaja läheb soovitud suuruses puidust raami, millele klammerdatakse valge tihe kardinatüll. Riie tuleb raamile kinnitada tugevasti ja nii, et see oleks ilma voltideta. Kui see tehtud, kantakse kangale spetsiaalse abivahendiga sinist värvi emulsiooni. Seda tuleb kanda mõlemale kanga poolele soovitavalt ühe kindla tõmbega. 


 
 Seejärel jäetakse raam kuivama. Kui emulstioon on märg, ei ole see valgustundlik. Aga kui värv on kuiv, siis muutub ta väga valgustundlikuks, seepärast jäetakse ettevalmistatud raamid pimikusse kuivama.

Homme on raam kuiv ja siis saab pimikus kavandi kilelt raamile kanda.